Brændende ild - Tracy Chevalier

Brændende ild

By Tracy Chevalier

  • Release Date: 2012-06-01
  • Genre: Fiction & Literature

Description

Flammer og begravelser, cirkusforestillinger og forførelse, naboer og nøgenhed: Tracy Chevaliers nye roman, Brændende ild, gnistrer af dramatik. 

London 1792. Familien Kellaway flytter fra det velkendte, landlige Dorset til tumulten i en tætpakket ubarmhjertig storby.

Med en by præget af nervøsitet over den stadig mere blodige franske revolution som bagtæppe skabes et overraskende bånd mellem Jem, den yngste Kellaway-dreng, og den stedkendte London-pige Maggie Butterfield. Deres venskab udvikler sig i dramatisk retning, da de vikles ind i deres nabos liv – grafikeren, digteren og den radikale tænker William Blake. Han bliver den centrale figur, da Jem og Maggie navigerer gennem den uforudsigelige og berusende overgang fra uskyld til erfaring. Deres rejse får indflydelse på et af Blakes mest fascinerende værker.

Det georgianske London genskabes lige så levende i Brændende ild, som 1600 – tallets Delft blev det i Tracy Chevaliers mesterværk og bestseller 'Pige med perleørering'.

Tracy Chevalier er født i 1962 i Washington DC, og er opvokset der. Hun har en bachelorgrad i engelsk fra Oberlin College, Ohio, og en masteruddannelse i kreativ skrivning fra East Anglia universitetet i Norwich, England. Hun bor i London med sin mand og søn – en by hvor hun har boet i mere end 20 år. 
Inden forfattergerningen tog helt over, arbejdede hun i en årrække som bogredaktør. Tracy Chevalier er forfatter til seks. Hendes karriere begyndte i 1997 med 'Den blå farve', men i Danmark er hun mest kendt for sin roman 'Pige med perleørering' (1999), der også er succesfuldt filmatiseret med Colin Firth og Scarlet Johansson i hovedrollerne. 

Pressen skrev:

”Inspirationen til "Brændende ild" fik Tracy Chevalier, da hun besøgte en udstilling af William Blakes værker i 2001. Hun fandt ham fascinerende og forvirrende og begyndte at læse mere om hans liv. Især værkerne "Songs of Innocence and of Experience" blev udgangspunkt for romanen. 
Romanen giver et farverigt billede af London i 1792. De to børn, Jem og Maggie, beskrives levende, og deres venskab og spirende forelskelse virker troværdig og rørende. Venskabet med William Blake giver dem anledning til at tænke over deres tilværelse, og på den måde retfærdiggøres Blakes tilsynekomst i romanen. Blake beskrives som en karismatisk person, og hans digte og tegninger understreger de temaer, som løber i romanen. 
Her er kærlighed og venskab, liderlighed og inderlighed, råhed og hjælpsomhed, uskyld og dyrkøbt erfaring - alt sammen at finde hos de mennesker, som omgiver Jem og Maggie.
Tracy Chevalier skriver godt, …. Det er tale om en underholdende og velskrevet roman, som er værd at læse.” -litteratursiden.dk

”En velskrevet historisk roman om to børn bevægelse fra uskyld til erfaring, med den interessante multikunstner William Blake som katalysator for deres refleksioner over livet.” –Dansk BiblioteksCenter

”Romanen får et trangt, myldrende, lugtende og larmende London for 200 år siden til at stå fuldstændigt klart sanset for læseren. * * * * * -Alt for damerne

Chevalier skriver levende.” * * * * -Berlingske Tidende

Endnu en god, solid og spændende roman fra Tracy Chevaliers hånd. Absolut læseværdig, især for de historisk interesserede. ” * * * *  -bogrummet.dk